Make your own free website on Tripod.com

О БОГУ

Православни хришћани верују у једног Бога, Творца неба и земље, и свега видљивог и невидљивог. Бог је духовно (невидљиво) биће и сила, Он нема ни почетак ни крај, Он све види, све зна, свуда је присутан у сваком тренутку, управља свим стварима, и свим световима, и видљивим и невидљивим. Он је један по суштини, али је тројичан по својим лицима, постоји Бог Отац, Бог Син - Господ Исус Христос и Бог Дух Свети (У име Свете Тројице ми се крштавамо. Из истог разлога се крстимо са три прста десне руке, кажипрст, палац и средњи прст).

Једна од најбољих дефиниција Бога јесте да је хришћански Бог Љубав, и то Љубав несебична, која од вечности постоји и од вечности има Сина и Духа Светога.

Бог је невидљив за људске телесне очи, ипак Он није потпуно непознат људима. Он им се открива на два начина:

1)посредно - преко видљиве природе

2)непосредно - преко Сина свога.

 

 

БОГ ОТАЦ (Гледах докле се поставише престоли , и старац седе, на коме беше одело бело као снег, и коса на глави као чиста вуна, престо Му беше као пламен огњени, точкови му као огањ разгорео. Река огњена излазаше и тецијаше испод Њега, хиљаде хиљада служаше Му, и десет хиљада по десет хиљада стајаху пред Њим; (Данило 7;9,10))

Ово су два пута богопознања, први је природан, а други натприродан.

Природни пут богопознања познат је још старозаветним људима, који су полазећи од створења долазили до Творца.

Натприродни, непосредни, пут богопознања јесте преко Другог лица Свете Тројице, Сина Божјег, који је сишао на земљу и на чудесан начин оваплотио се од Пресвете Дјеве Марије као човек Исус, сјединивши у својој Личности Бога и човека. Тиме је задовољена исконска жеља људи и омогућено им да виде Бога. “Који виде мене виде Оца... Ја сам у Оцу и Отац је у мени.” (Јован 14;9,10).

Нaжалост за многе људе све ово није довољно те још увек траже доказе Његовог постојања, па Творца замењују творевином, било да је то природа и разне природне појаве, или у новије време човек и разна људска достигнућа.