Make your own free website on Tripod.com

СВЕТИ ВАСИЛИЈЕ ВЕЛИКИ

14. јануар по новом / 1. јануар по старом

 

Свети Василије Велики, архиепископ кесаријски, рођен је у време цара Константина. Још док је био некрштен школовао се у Атини и био је врло образован јер је петнаест година учио философију, реторику, астрологију и остале науке. Школски другови су му били Григорије Богослов и Јулијан - касније цар одступник. У зрелим годинама крстио се на реци Јордану заједно са својим бившим учитељем Евулом.

Поставши чврсти поборник православља, луча моралне чистоте и верске ревности, овај умни богослов се с правом назива Велики. Живео је само педесет година, али је био чврсти стуб Цркве и њен постојани стројитељ. Десет година је служио као епископ Кесарије кападокијске и називан је пчелом цркве Христове.

Сачувана су многобројна дела овог светог оца Цркве - богословска, канонска, апологетска као и служба названа по његовом имену. Ова служба се служи десет пута у години и то 14. јануара (1. јануар по старом календару), уочи Божића, уочи Богојављења, у све недеље Часног поста, осим Цветне, на Велики четвртак и на Велику суботу.

Свети Василијемирно се упокојио и преселио у царство Христово 14. јануара (1. јануар по старом календару) 379. године.