Make your own free website on Tripod.com

СВЕТИ ЈОВАН КРСТИТЕЉ

20. јануар по новом / 7. јануар по старом

Свети Јован Крститељ, прославља се неколико пута у години, али највише 20. јануара. Међу јеванђелским личностима које окружују Спаситеља, личност Јована Крститеља заузима посебно место, како по свом чудесном доласку на свет и начину живота, тако и по улози у крштавању људи и крштењу Месије, као и по свом трагичном скончању овога живота. Он је био такве моралне чистоте да се пре могао назвати анђелом него смртним човеком, а једини је од свих пророка који је свету могао и руком показати онога кога је пророковао.


Јованова главна улога у животу била је на дан Богојављења па је црква од давнина, дан после Богојављења посветила његовом спомену.За овај дан везује се и догађај са руком Претечином. Јеванђелист Лука хтео је да пренесе Јованово тело из Севастије где је великог пророка посекао цар Ирод.Успео је да пренесе само једну руку у Антиохију, своје родно место, где је чувана до десетог века. После је пренета у Цариград, одакле је нестала за време Турака.

Прича се да је сваке године на светитељев дан свети архијереј износио пред народ његову руку. Када би се јављала раширена најављивала је родну и годину обиља, а када би била згрчена предсказивала је и неродну и гладну годину.